Hoe duur was de Suiker openingsfilm NFF 2013

Hoe duur was de Suiker openingsfilm NFF 2013

De openingsfilm van de 33e editie van het Nederlands Film Festival is bekend. HOE DUUR WAS DE SUIKER beleeft woensdag 25 september zijn premicre op de feestelijke opening in de Utrechtse Stadsschouwburg. De film, gesitueerd in Suriname in de achttiende eeuw, is geschreven en geregisseerd door Jean van de Velde, die eerder verantwoordelijk was voor WIT LICHT en DE KLEINE BLONDE DOOD. Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing vertolken de hoofdrollen in het drama. HOE DUUR WAS DE SUIKER is gebaseerd op de succesvolle roman van Cynthia McLeod.

HOE DUUR WAS DE SUIKER vertelt het meeslepende verhaal van twee jonge vrouwen in het achttiende-eeuwse Suriname: de blanke Sarith (Gaite Jansen) en haar lijfslavin Mini-Mini (Yootha Wong-Loi-Sing). Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres? In 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname.

Naast Gaite Jansen (170 Hz, LOTUS) en Yootha Wong-Loi-Sing zijn andere grote rollen weggelegd voor Kees Boot (MOORDWIJVEN, ALL STARS), Yannick van de Velde (DE BRIEF VOOR DE KONING, FLORIS), Benja Bruijning (DE BENDE VAN OSS, ALLES IS FAMILIE) en Anna Raadsveld (TIMBOEKTOE, OVERSPEL). Ook zijn Genelva Krind (TIEN MINUTEN JEUGDJOURNAAL), Maurits Delchot a.k.a. Negativ (ALLEEN MAAR NETTE MENSEN) en Werner Kolf (VOETBALVROUWEN) in het drama te zien.

Paul Voorthuysen (MEES KEES, OEROEG) en Richard Claus (DE HEINEKEN ONTVOERING, BLACK BUTTERFLIES) produceren HOE DUUR WAS DE SUIKER. De film is een Nederlands/Duits/Zuid-Afrikaans productie van Cool Beans en PV Pictures (NL), Comet Film (D) en Spier Productions (ZA) in coproductie met de VARA en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBO, Spier Arts Trust en de Stichting Slavernijverleden. Entertainment One Benelux verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland.

Tegelijkertijd met de feestelijke premicre in de Stadsschouwburg van Utrecht op 25 september presenteert het Nederlands Film Festival HOE DUUR WAS DE SUIKER in meerdere bioscoopzalen voor publiek.